Po pierwsze gotowanie, po drugie bez mleka i jajek, po trzecie inne różności, które robi Czesia, kiedy nie gotuje i nie matkuje.A tak na poważnie, od kilku lat gotuję bez mleka i jajek z powodu alergii na te produkty u moich dzieci. Pomyślałam: A, co mi tam. Podzielę się z innymi.
RSS
poniedziałek, 25 maja 2015

 

Czesi deser na dziś:

Składniki:

- 5 dojrzałych bananów

- 1 dojrzałe awokado

- 4-5 łyżeczek kakao

- opcjonalnie kilka suszonych daktyli bez skórki

 

Wykonanie:

Wszystkie składniki (oprócz kakao) włożyć do wysokiego naczynia i zmiksować blenderem. Dodać kakao i delikatnie wmieszać.

Smacznego i na zdrowie.

Z podanych składników wychodzą 4 słuszne porcje lub 5 mniej słusznych :)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

15:44, male_gonzo
Link Dodaj komentarz »
środa, 18 marca 2015

szarlotka z melasą 2

 

 Co zrobić, gdy słodkie jest takie dobre...?

Gdy tak bardzo ma się ochotę pochłonąć całą blaszkę pysznego ciasta...?

W takiej sytuacji, Czesia piecze szarlotkę z melasą z karobu :)

 

Składniki:

- 8 jabłek

- 1,5 szkl. płatków owsianych

- 0,5 szkl. kaszy manny

- 3 łyżki brązowego cukru

- ok 2 - 3 łyżek oleju kokosowego

- 2 łyżeczki melasy z karobu

 

Wykonanie:

 

Jabłka obierz ze skórki i zetrzyj na tarce, na grubych oczkach. Wymieszaj dokładnie z płatkami owsianymi. Wyłóż na blaszkę. Kaszę i cukier wymieszaj w kubku i równomiernie wysyp na jabłka w blaszce. Na kaszy  układaj olej kokosowy w postaci cienkich płatków. W tym celu trzeba delikatnie nożem zbierać cienką warstwę oleju z wierzchu słoika.

Szarlotkę piecz ok 50 minut w 180ºC, aż wierzch spiecze się na kruchą skorupkę. Po przestygnięciu ciasta polej je melasą z karobu.

10:18, male_gonzo
Link Dodaj komentarz »
środa, 04 marca 2015

 

Pierwszy kęs rozczarowuje, wydaje się mdły, bez smaku. Jednak gdy dobrze go pogryziesz na języku rozlewa się miły słodkawy smak...Zainspirowana pewnym jedenastolatkiem Czesia zrobiła dziś czipsy z kapusty włoskiej.

 

Składniki:

- kapusta włoska

- sól morska, słodka papryka, curry

 

Wykonanie:

Poodrywaj liście kapusty, umyj, odwiruj. Ułóż je na suszarce do warzyw i owoców, posyp odrobiną soli, część posyp papryką, część curry. Włącz suszarkę i susz przez ok 2 godziny. W zależności, czy chcesz aby były bardziej wilgotne, czy suche możesz skrócić lub wydłużyć czas suszenia liści.


17:42, male_gonzo
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 22 stycznia 2015

biała kasza gryczana1

 

 

Oj, zaniedbała Czesia pisanie. Nie żeby przestała gotować. Co to to nie. Ale rzadziej wymyśla nowości i bardzo dużo pracuje. Za długą nieobecność Czesia bije się w pierś i podaje nowy przepis:

 

Składniki:

- biała kasza gryczana (1 torebka)

- rondelek wody

- 2 łyżki pestek słonecznika

- 3-4 suszone pomidory

- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

- odrobina soli morskiej

 

Wykonanie:

Wodę w rondelku zagotuj, włóż torebkę białej kaszy gryczanej i gotuj ok 15 minut. Pestki słonecznika upraż na patelni. Pomidory pokrój. Następnie lekko posól kaszę, dodaj gałkę muszkatołową, pestki słonecznika i pokrojone pomidory. Wszystko wymieszaj i smacznego :)

16:45, male_gonzo
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 10 listopada 2014

pszenno - żytnie ciastka niepodległościowe

Jutro okazja do świętowania. Ale u Czesi podwójne święto, Święto Niepodległości i Święto 1. Roczku :)

 

Składniki:

- 2 szkl. mąki pszennej

- 1 szkl. maki żytniej

- 1/2 szkl. brązowego cukru

- 4 łyżki przecieru z dyni

- 4 łyżki oleju kokosowego

 

Wykonanie:

W misce wymieszaj suche składniki, dodaj przecier z dyni  i olej kokosowy. Zagnieć ciasto. Podsypując blat mąką rozwałkuj ciasto i wycinaj wybrane kształty. Piecz w temperaturze 180ºC przez ok 15 minut. Udekoruj lukrowymi pisakami.

20:34, male_gonzo
Link Komentarze (1) »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 7